Theosofie en architectuur

Maandag 9 oktober 2017 20.00 uur
Theosofie en architectuur
Lezing door Klaas van Harten

 

Afbeeldingsresultaat voor lauweriks

In 1895 namen J.LM. Lauweriks (1864-1932) en K.P.C. de Bazel (1869-1923), twee medewerkers van architect P.H.J. Cuypers (1827-1921), het initiatief om een eigen atelier op te zetten voor architectuur, kunstnijverheid en beeldende kunst.
Hiermee namen ze afscheid van de neogotische stijl van hun leermeester en werkgever (de ontwerper van het Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam en vele kerken).
Van toen af zochten ze naar nieuwe inzichten en vonden deze in het tijdschrift ‘Licht en waarheid’, van het orgaan ‘Wie denkt overwint’.
Dit blad vertegenwoordigde o.a. een theosofische levensvisie.
Ze waren al in 1894 lid geworden van de Nederlandsche Theosofische Vereniging en in 1907 richtten zij met enige anderen in Amsterdam de ‘Vahana-school’ op (Vahana d.w.z. voertuig voor de ziel). Ook hun voormalige collega H.J.M. Walenkamp (1871-1933) voegde zich bij hen.
Gezamenlijk gaven zij les in architectuur, proportieleer en ontwerpen op systeem, met toepassing van o.a. de gulden-snede, heilige-snede alsmede de triangulatuur en de kwadratuur van de cirkel.
Als gevolg hiervan, zien we vandaag de dag, nog steeds op jonge monumenten het theosofische gedachtegoed tot uitdrukking gebracht in glas en steen.

Toegangsprijs € 5,- ; leden gratis

Klaas van Harten is geboren op 26 juli 1944. In 1980 afgestudeerd op de T.U. Delft bouwkunde, afdeling architectuur. Tot 2009 werkzaam als medewerkend architect op diverse architectenbureaus. Vrijetijdsbesteding: bibliotheekwerk Theosofische Bibliotheek Amsterdam.

Advertenties

Reacties uitgeschakeld voor Theosofie en architectuur

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.