Mystiek en muziek

Maandag 12 juni 2017      20.00 uur

Mystiek en muziek

Lezing door Martie Velthuis         

 

In ieder mens is muziek een werkzame kracht, die je in contact brengt met verschillende lagen in jezelf, en met de ander en voor ieder mens is er een klank om in thuis te komen, om van te houden.

Leven is trilling, beweging, ontstaan. Muziek is dat ook en drukt de werkelijkheid oneindig genuanceerd uit. Of je nu de componist, de uitvoerende muzikant of de luisteraar bent, er is sprake van afstemmen, zuiverheid, actie en reactie, begrippen die in de weg naar zelfkennis steeds centraal staan.

In alle mystieke tradities wordt over muziek geschreven als een verbinding met hoger bewustzijn of God. Over de oermantra AUM staat in de Upanishads: ‘AUM is de innerlijke muziek van de ziel’.

In de Śiva-Sūtra, een geschrift uit het Kasjmir Saivisme, is eenwording door klank het centrale thema. ‘Śiva’ betekent hier: De allerhoogste Werkelijkheid. Het boek behandelt de vraag hoe we die Werkelijkheid in ons eigen leven kunnen ontdekken. Het beschrijft dus een innerlijke weg. Deze weg tot verinnerlijking verloopt niet via meditatie, zoals de innerlijke weg die in de bekende Yoga-Sūtra wordt beschreven, maar via de bewustwording van het geluid (Nada).

Op deze avond verdiepen we ons hierin en gaan we er ook iets van ervaren.

 

 

Toegangsprijs   €  5,- ; leden gratis

 

Martie Velthuis is docente blokfluit en viola da gamba, lid van TVN sinds 1995, en heeft al spelend, lezend en mediterend gemerkt dat de muziekstroom en de spirituele stroom samenvielen.

 

Advertenties

Reacties uitgeschakeld voor Mystiek en muziek

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.